RPG (role playing game) ya da FRP (fantasy role playing) oyuncuların kurgusal bir sahnede farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri ve doğaçlamalarla maceradan maceraya koştukları, bir seri kurala göre oynanan, ihtimallerin zarlarla belirlendiği masa üstü (bilgisayara ihtiyaç duyulmayan) oyunlardır. Daha detaylı bilgi için FRP.net’in yazısını okuyabilirsiniz.
Tipik bir nerd olarak rol yapma oyunlarını hep çok sevdim (yirmi yüzlü zardan bir dövmem var, o kadar yani). İlk oyunumu ilk okulda tasarlamıştım. FRP ile ilk tanıştığım andan beri kendi dünyalarımı, oyun sistemlerimi yarattım. Müzmin Dungeon Master olarak da senaryolar yazdım zindanlar tasarladım. İlk başlarda D&D’nin sistemini gerçekçi bulmamamla başlamıştı: “Zırh vurma ihtimalini etkilememeli, hasar indirimi sağlamalı” ya da “büyücüler büyü yaparken neden zar atmıyor” gibilerinden. Zamanla (yaşın ve işin gücün de etkisiyle): “Önemli olan keyifli vakit geçirmek” gibi bir şeye dönüştü. Aslında 5E ve beyond‘u yeterli bulup, eski sistemimi tamamen rafa kaldırmıştım (eski sistemim dediğiminin yüz küsur sayfalık kural kitabı olduğubu belirtmem lazım) ama sonradan fark ettim ki başka bir sisteme ihtiyacım var çünkü 5E bile elimdekinden çok zaman alıyor. Böylece PDB6’yı oluşturdum.
PDB6, tüm diğer işlerimde olduğu gibi, devam eden bir süreç. Oyuncularımın geri bildirimleriyle ve oyun tecrübeleriyle şekilleniyor, bazı kurallar değişiyor. Gerçi özünün sabit olduğunu söyleyebilirim: puan dağıtımı ile karakterize (point distribution based), sabit özellikli sınıfların, seviye atlamanın olmadığı bir mini bir sistem. Her şeyin kuralı yok, tüm kurallar yazılı değil. DM’e (dungeon master ya da GM-game master) oyun sırasında çok iş düşüyor. Hızlı öğreniliyor, bir karakteri yaratmak bir kaç dakika sürüyor, DM için çok da ön hazırlık gerekmiyor. Oyunun bir özelliği de yüksek riskli olması: karakterler kolayca ölebilir (yeni karakter hızlı yaratıldığı için çok sıkıntı olmuyor). Bu oyunu hem tecrübeli hem de yeni yetmelerle çok da ciddi olmayan günlük oyunlarda kullanılabilecek şekilde tasarladım. Oyun, kurallara çok takılanlar (rules lawyering) ve tecrübesiz DMler için pek uygun değil.
Sistemi kendimi daha rahat hissettiğim bilim kurgu için yazdım ama bilim kurgu dışında da çok farklı tarzda dünyaya uygulanabilir. Ben bu sistemle high fantasy, space opera, steam-punk, cyber-punk, greek mythology oyunları oynattım. Ufak tefek kural değişiklikleri gerekiyor tabi. Zamanla kural kitabına ek olarak bunları da buraya koymayı düşünüyorum. Bu arada kural kitabı İngilizce ama dili ağır değil, zamanım olursa Türkçe versiyonunu da koymayı planlıyorum.